jkfashionguide.com :: Model forum
22-01-2021, 09:10 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: 優惠期內首送$1,379增值功能

網頁皇的網頁計劃已包括必要的服務, 適合大部分客戶需求. 以優惠價格, 替你設計網頁. [ 按此了解基本方案價目 ]

Home   Help Login Register  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: 大家小心,收到呃人消息  (Read 65983 times)
yayan
JK夢工場 V-Star 1星級
小學生
*

支持度 20

yayan

« on: 02-05-2008, 04:50 PM »

近日一間model公司 send e-mail 俾我 ~ 以下是內容:(佢係唔係呃人就大家自己想清楚)

近日接獲多位Model 通知, Bio Beauty Culture 專呃model 參加比賽, 但報名要俾$700, 入圍又要再俾千幾蚊, 之後又有好多product / course sell 你俾錢用/學, 簽約簽幾年, 但係無job 俾人做, 呢間公司曾經係本網發出過3 個工作機會,如果你曾經申請過呢d 工作, 請不要再同呢間公司既人接觸, 以免浪費時間/招致金錢損失!!!

Bio Beauty Culture
發出工作機會人士: tommy cheng
電郵: mita.art@gmail.com
電話: 97163278
MSN: startrontommy@yahoo.com.hk

(大家小心d,因為佢會用唔同的標題吸引大家,而且佢間中會改變 e-mail..而係 JK 入面佢都出過好多 POST ~ 大家諗清楚先好 add 佢 !!)

(http://vivaphoto.com/yayan/jkvstar/)
(http://vivaphoto.com/yayan/composite+card/)
[Christy] 小魚
模特兒/影師
學士
*

支持度 64

www.fotop.net/momigi

« Reply #1 on: 02-05-2008, 05:15 PM »

原來佢地全部係一間公司  Angry
穿晒褒  Cheesy

www.fotop.net/momigi
www.xanga.com/kriztie
Parco哥哥
管理員
博士
*

支持度 1533

« Reply #2 on: 02-05-2008, 05:20 PM »

加分比yayan先! Thx report!!! Smiley

一般香港網頁公司的網頁設計服務費用並不包括寄存和.com域名. 最後的隱藏收費往往會比預算高出1倍!

網頁皇的網頁計劃已包括必要的服務, 適合大部分客戶需求. 以優惠價格, 替你設計網頁.
bebe
中學生
*

支持度 5

« Reply #3 on: 02-05-2008, 08:18 PM »

哇~好彩冇add姐~~太危險~~分分中唔見好多錢~ Cry
yayan
小學生
*

支持度 20

yayan

« Reply #4 on: 05-05-2008, 05:41 PM »

以後見到尼間野 都要走快d ~
因為我同事原來俾佢地 ge 人 add左msn,之後叫過佢上去 ~
我同事都上左去,起初無乜野..
之後就帶佢見高層導師,話佢有什麼什麼要改善,改善左好好多,又可以學多樣野,之後開始講課程....
走都走唔切 Angry

(http://vivaphoto.com/yayan/jkvstar/)
(http://vivaphoto.com/yayan/composite+card/)
Parco哥哥
管理員
博士
*

支持度 1533

« Reply #5 on: 05-05-2008, 06:36 PM »

再加分比yayan!! THx report!! Smiley

一般香港網頁公司的網頁設計服務費用並不包括寄存和.com域名. 最後的隱藏收費往往會比預算高出1倍!

網頁皇的網頁計劃已包括必要的服務, 適合大部分客戶需求. 以優惠價格, 替你設計網頁.
sandy
Sandy.C
幼稚園
*

支持度 52

« Reply #6 on: 05-05-2008, 07:48 PM »

近日一間model公司 send e-mail 俾我 ~ 以下是內容:(佢係唔係呃人就大家自己想清楚)

近日接獲多位Model 通知, Bio Beauty Culture 專呃model 參加比賽, 但報名要俾$700, 入圍又要再俾千幾蚊, 之後又有好多product / course sell 你俾錢用/學, 簽約簽幾年, 但係無job 俾人做, 呢間公司曾經係本網發出過3 個工作機會,如果你曾經申請過呢d 工作, 請不要再同呢間公司既人接觸, 以免浪費時間/招致金錢損失!!!

MSN: startrontommy@yahoo.com.hk

(大家小心d,因為佢會用唔同的標題吸引大家,而且佢間中會改變 e-mail..而係 JK 入面佢都出過好多 POST ~ 大家諗清楚先好 add 佢 !!)

我係4月真係add左果個tommy cheng,不過當時佢係以招請大會堂演唱會歌手,跟住我真係上左佢間公司果到試音,pass左之後,個負責人仲叫我同果間公司簽份合同,話會包我所有造型,服裝,攝影,宣傳及課程各樣...等等,但要我先比$10,000作為按金,佢既籍口係話怕我會到時臨時甩show,我覺得份合同好有問題,雖然係列明公司會包所有費用,但並無列明收取任何按金費用,所以我無簽到,果間公司名係Mita-Art,中文全名為"美娜藝術中心",網址係http://mita-art.com.hk,公司位於尖沙咀。
事後,tommy cheng係msn亦再搵我,話雖然唱歌果度唔岩,但佢有另外既model job,係試造型既,叫我上Bio Beauty Culture搵佢朋友casting。當我上到Bio Beauty Culture 發現原來並唔係試造型,原來係叫我參加一個籌款活動,話除左幫人之外,仲話會3/5係會展攪個千人化妝活動,仲話個活動會入健力士紀錄,Bio Beauty Culture並唔係tommy cheng果間公司,Bio Beauty Culture 果個佢話係佢朋友,人稱WONG sir既,因為我發覺Tommy Cheng post既每個job雖然有時會係唔同公司,但個email始終係無變,依然係mita-art,我亦係Mita-Art公司內見過tommy cheng本人,所有大家真正要小心的係Mita-Art。
« Last Edit: 05-05-2008, 10:59 PM by sandy » Logged

[
BlyThE..*
幼稚園
*

支持度 1

« Reply #7 on: 07-05-2008, 08:39 PM »

你講呢間Bio Beauty Culture 我都差d中招..'
之前行街有個女仔同我講話想我比佢左化妝model...
之後又叫我聽d咩講座...
又叫我比$700參加d model比賽...
不過最後覺得好厄人冇參加...
好彩.. Cheesy
skye_karen
中學生
*

支持度 32

« Reply #8 on: 07-05-2008, 08:42 PM »

嗯嗯 我都廳過
間野唔好ga,會要人係咁卑 $$
大家小心d 好 .....

另一個網都有 好多負評><
http://www.ismodel.net/forum/paid-model/bio-beauty-culture-t16411.html

www.fotop.net/skye_karen
margaret
博士
*

支持度 773

JKvstar經理人margaret 媽

« Reply #9 on: 09-05-2008, 09:35 AM »

@@"Thx,分享,
加分比你地 h

[y]http://www.youtube.com/v/_u3NRSluZHs&hl=en&fs=1[/y]
[y]http://www.youtube.com/v/6RbkxzqUdcY[/y]
Parco哥哥
管理員
博士
*

支持度 1533

« Reply #10 on: 09-05-2008, 10:36 AM »

加分比 sandy妹妹!  thx!!

butter
碩士
*

支持度 186

« Reply #11 on: 09-05-2008, 12:46 PM »

sup!!thx a lot~

www.xanga.com/flora_tsuji (http://www.xanga.com/flora_tsuji)
相薄:

http://www.fotogb.com/butter (http://www.fotogb.com/butter)
sumco
小學生
*

支持度 7

« Reply #12 on: 16-05-2008, 02:59 PM »

我果日都有上去/..
又係wong sir follow我..
跟住佢都係咁問我野..
sales我course..
又話咩咩可以做singer..
我覺得唔對路..我話唔得閒lol..
咁就走左..冇咩點蝕
siu邱
小學生
*

支持度 1

« Reply #13 on: 07-07-2008, 07:43 PM »

-口-呢間野我差d同我個fd 中招~
叫你去聽講座..
聽完之後有人會捉住你吾放..
話帶你睇佢個到d地方
睇完之後捉你去傾計..
之後就叫你讀咩讀咩~
講到好勁咁...
我同我個fd緊酒店~
佢地叫我地唔好讀酒店..讀佢個到~.~"
即同我個fd走-.- 

tungtung:)
中學生
*

支持度 0

« Reply #14 on: 07-07-2008, 08:38 PM »

哇...呃人甘多錢都有-3-
都吾知咩公司尼的.
好彩冇戈d公司話要搵我炸-v-'
如果吾系我都吾知點攪..
不過大家都要小心@@"

歡迎每位影師同化妝師搵我私影同練妝(:
只要你地吾介意冇經驗就得架喇.

my email: lem0ntea_0v0@yahoo.com.hk
my msn: tiff.yoyo810@hotmail.com
pbebe
小學生
*

支持度 0

« Reply #15 on: 04-01-2009, 08:39 PM »

依!!! h h h
我都有佢msn wo:startrontommy@hotmail.com
電話都有64344754 都係叫tommy cheng
公司叫goldstar
電郵:cwah.admin@gmail.com
呢幾日叫我去佢公司 痴線嫁 Angry
喵_babii
喵^_^
小學生
*

支持度 1

« Reply #16 on: 13-03-2009, 08:37 PM »

我係呢間野做過-.-*
佢的確好搵笨!!!!
beejai
幼稚園
*

支持度 0

« Reply #17 on: 18-03-2009, 11:31 AM »

我之前參加佢地一個比賽 .個化妝師要我地每一個model都要買一件衫 .
而呢一個衫係要 $150.買完一次之後都無著過 .後尾仲打電話黎叫我去第2個比賽
好似話要比幾舊水 先有得去.我同佢講 你唔須要錢既活動先搵我 佢就無再打黎..

Brian
想影靚相,搵我!
小學生
**

支持度 0

專業攝影師

« Reply #18 on: 04-06-2009, 06:48 PM »

又係呢幾間衰野... 本人N年前都係受害者之一 a 

近排整返靚個相簿,可以俾大家睇睇:http://ecfoto.net/brianieong
如想預約booking私影,可以 MSN 我:brian_ieong@yahoo.com.hk

誠邀 FREE Model (新手/經驗)
請準備近照:半身及全身各一張,連同閣下的身高,體重,個人相簿(如有),Email 或 MSN俾我

誠邀 FREE 化妝師
請將閣下之個人作品 Email 或 MSN俾我
jaye
幼稚園
*

支持度 0

« Reply #19 on: 09-07-2009, 12:28 AM »

大家要小心ge係tommy , tommy 根本唔係mita-art 公司ge人 佢係model 公司ge, 佢ge公司係握人就真...我夠去過佢公司啦..又話叫我去做化妝model 點知上去之後叫我上堂 學擺pose呢樣果樣...mita-art 係一間獨立公司  同佢地果d咩model公司根本就唔係一派的..mita-art 公司ge 老闆美娜小姐成日話tommy叫佢model 公司d 人黎試音..但係又係mita-art 公司度撬d人走..唔知佢搞咩= ='' mita-art 公司唔係一間model公司  而係學唱歌的  每年都有1 or 2場演唱會   依加有時會同政府合辦搞d show..有時係星光大道會有表演  大家唔信可以係8月2號去星光大道(文化中心旁)睇係點~記得!!!係8月2號!!!!

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: