model 模特兒相關討論 熱門區域 加入我們 finding model
model 貼 Job 相 / 短片 模特兒公司 / 影師招募model
model 相關討論/新人發問區 model news :: 模特兒相關新聞
JK 雜誌 & 虛擬新聞
[會員傾計區] [潮物 & 美容]
[會員貼相] [運程 & 心理測驗]
[貝拉舞蹈區] [日本潮流衣著]
[成為模特兒 :: become a model]
[更新我的模特兒資料]
[成為網頁封面女郎]
[agency找model]
[model自我宣傳]
[model刊登profile]
*
歡迎光臨, 訪客. 請先 登入註冊一個帳號.
您忘了 啟用您的帳號嗎?
20-12-2014, 04:54 am

請輸入帳號, 密碼以及預計登入時間

網頁皇網頁設計服務 :: 客戶眾多, 信心保證! $1,699全包網頁設計另送$499Flash動畫!!!

<br />JK 經理人<br />Margaret媽
JK 經理人
Margaret媽
地產代理及按揭服務公司網頁設計
JK 虛擬星途 Top 50 最受歡迎 Banner Star 成為網頁封面女郎
更新我的模特兒資料 找 model: search
嚴禁色情自薦/招募, 警方定期放蛇行動
頁: 1 [2] 3 |   向下
  列印  
作者 主題: 你地上過邊間model公司casting? (有分加!)  (閱讀 76933 次)
Denise
JK夢工場 V-Star 1星級
學士
*

支持度 28
離線

I AM DeniSe

« 回覆文章 #20 於: 30-03-2008, 01:00 pm »

我就去過star art casting....

果陣就想試下正正經經咁影下相,接下job sin去casting la....
不過.....
最後都系決定做私影model.....
由於我做model其實系想同D志同道合o既人做朋友...
唔系全部因為$$$$sin做....
so...
宜家都系玩私影la....
已記錄
loveankie
幼稚園
*

支持度 1
離線

個人網站
« 回覆文章 #21 於: 26-04-2008, 06:09 pm »

小女初黎報到
咩刀唔識
不過見到呢個POST刀好想支持下

小女唔係由私影開始的
所以到依家刀冇咩相
依家先知咩叫私影..
依家先識搵人私影影下相..
先再SEND去比較知名既MODEL公司APPLY...

我既生涯係由比星探搵開始
果時
可能因為身高問題
有星探係街度搵我
佢講左佢自己係咩公司..
好有禮貌
唔會追你9條街..
但因為果排太多MODEL公司呃人..
所以我冇信佢..
佢就比左卡片我
我就將卡片掉了
事後先發現
原來佢真係一間有名既婚沙公司..
係藝人楊明有份合夥果間!!!
不過..我錯失左呢個好機會

後來
因為呢件事..
我唔服氣
自己上網亂咁搵MODEL公司APPLY
搵左"徐濤"呢間公司..
上到去CASTING
結果係呃人
佢既手法係..
死纏爛打話我冇D PRO既相..
所以要我去影..
我話冇錢..
佢竟然話可以分期..
仲話見我係學生..
就減價比我...
等我出糧先比..
我年少冇知..
盲目咁比左千幾蚊佢影左D唔PRO既相..
仲係影相果時
比人偷左幾百蚊....
當然影完相..
冇人會搵我拍野啦

之後
有間"星藝堂"主動搵我
話係"徐濤"果度見過我
所以想搵我過去
我上到去CASTING
係牙...好似好PRO咁...
但又係叫我比錢..
又話邊個邊個明星刀係佢地捧紅添牙..
仲有好多佢地公司既新聞..
話佢地一定唔會呃人...
如果呃人就唔會咁多新聞上報紙
結果又係叫我比錢...
我初時答應左..
因為佢話唔洗我現金比..
係o係我接job中扣返....
我走左之後...
諗諗下唔對路...
我刀係打返去呃佢..
話我屋企人唔比...所以唔影了..
事件告一段落

所以
我比人呃既經驗之談...
希望你地小心d..
唔好好似我咁蠢..><"
已記錄

margaret
版主
博士
*

支持度 771
離線

JKvstar經理人margaret 媽

個人網站
« 回覆文章 #22 於: 26-04-2008, 11:54 pm »

@@"加分加分比loveankie  h
好有用既分享多d番黎玩 d

已記錄

hancandy
小學生
*

支持度 4
離線

多多指教^_^

« 回覆文章 #23 於: 04-05-2008, 08:45 pm »

同情loveankie的經歷…!
我都被Imagine model欺騙左…好在影d相都ok而且唔太貴…(但個影師脾氣好差!)
但係想深一層,點解一間model agency會有個EPS架???
大家留意ar…如果話你聽個promotion今日先有、等我問下同事有無得平la、你好靚女wow、or講個個job都有幾千蚊咁…
咁熱心總有d問題la!!!唔好比錢Q_Q…小心小心!想影pro相唔一定要係果度,
出黎格下價sin!!
可以問我ar!唔好再有人被騙la!
啊…仲有,有無人做緊Unik?聽講唔出糧ah…?
星藝堂傻架…你唔去cast佢會狂打比你!而且出左名拖數壓價!
徐濤邊有咁多$係jiujik、recruit、勞工處日日鬼死咁大格廣告??
佢地真係有job接的,但信譽太太太太太太太太差!
已記錄
margaret
版主
博士
*

支持度 771
離線

個人網站
« 回覆文章 #24 於: 04-05-2008, 10:04 pm »

@@加分 Smiley
已記錄

NiKi~優~
幼稚園
*

支持度 0
離線

« 回覆文章 #25 於: 13-07-2008, 08:14 pm »

我想問下    Wheat Work Shop
   上環德輔道中288號易通大厦15字樓 D 室    <<呢間信唔信得過   同埋有無人上過去??

皆因小女係第一次     唔知點.....
搵左個fd 商量   but佢就話   一男一女    好易俾人呃      >>警訊都有講la...

um...我宜家都唔知點算好...可否比d意見我???
佢約左我14/7  星期1   2點上去佢個度in
已記錄
kumikoinin
幼稚園
*

支持度 1
離線

個人網站
« 回覆文章 #26 於: 13-07-2008, 09:44 pm »

我都去過好多間公司cast過...反而之前就冇試過私影(因為我唔知原來有d咁既野)
Starz People, Model Management, Zlect Production, Baby Blue, Starart...
仲有d不知名起街叫我casting既公司...
04年starz搵我玩過個hair show...
之後都有agency叫我去job casting...
不過男朋友唔鍾意所以停左冇玩lu~= =
都係最近先再開始番...
去左manzusaka同ISIS model management cast~
近排都有cast過幾個job~~~
我記得以前有間model公司都叫我俾$影com card...
但我當然冇俾啦~~~
其實如果間model agency係覺得你適合,有意思develop你既話
係唔需要你出錢ga....
反而會想辦法幫你...例如俾training你同幫你影多d唔同造型既相for job casting~
所以各位要小心...唔好咁易上當a~~~
人地叫你俾$要三思ar~~~
已記錄
Yuki.L
幼稚園
*

支持度 1
離線

個人網站
« 回覆文章 #27 於: 14-07-2008, 04:39 pm »

我上過呢間MODEL公司囉:徐濤演藝製作有限公司 (Murine Tsui Modelling Agency Ltd.) www.murine-modelling.com.hk  我比左我o的相佢,佢話唔得,要影過第2o的,,要我比$2500,,同埋話$2500全包,,,之後我話我冇錢呀~就走左啦~比o的意見呀~
已記錄
margaret
版主
博士
*

支持度 771
離線

個人網站
« 回覆文章 #28 於: 14-07-2008, 06:37 pm »

加分 :)kumikoinin ,yuki_9275 Smiley

@@"意見就係要比錢noway Cool
邊有帶錢去打工架~

« 最後編輯時間: 14-07-2008, 06:38 pm 由 margaret » 已記錄

☆KikiLau☆
☆悅☆
JK推介 model
學士
*

支持度 37
離線

☆KikiLau☆

個人網站
« 回覆文章 #29 於: 24-07-2008, 10:27 am »

um.....入行分享,個陣應該得13/14歲左右,之後fd搭fd咁去影相,個陣細細個,bb面咁樣,俾個影師話我影相ok...咁就不斷叫我去影,之後自已都有上d model論壇個d,傾下,咁都有其他影師合作....but影到16歲左右就停左,因為學業關系啦!
上年我契家姐俾人叫去casting,我陪佢去,then個d人問埋我拎相薄電話資料個d啦,過左個零星期,佢就話有個客揀左我,要去見下佢,佢講係講得好純熟咁,但係個感覺怪怪地,之後上網睇,佢間野願來有好多劣評!之後我打番過去話個段時間唔係hk,見唔到,之後就冇聯絡喇!個間野好似叫....銀河8度!
已記錄

fotop:
http://www.fotop.net/KikiLau
profile:
http://www.dcfever.com/models/view.php?id=1026
msn : lkk_kiki@hotmail.com
歡迎合作!
祖兒
版主
學士
*

支持度 70
離線

« 回覆文章 #30 於: 24-07-2008, 11:29 pm »

um.....入行分享,個陣應該得13/14歲左右,之後fd搭fd咁去影相,個陣細細個,bb面咁樣,俾個影師話我影相ok...咁就不斷叫我去影,之後自已都有上d model論壇個d,傾下,咁都有其他影師合作....but影到16歲左右就停左,因為學業關系啦!
上年我契家姐俾人叫去casting,我陪佢去,then個d人問埋我拎相薄電話資料個d啦,過左個零星期,佢就話有個客揀左我,要去見下佢,佢講係講得好純熟咁,但係個感覺怪怪地,之後上網睇,佢間野願來有好多劣評!之後我打番過去話個段時間唔係hk,見唔到,之後就冇聯絡喇!個間野好似叫....銀河8度!

銀河8度係正常公司來的....
因為我有朋友係果度做過model,
不過唔知係咪男女有別會有唔同代遇~
(朋友係男性)
我之前去左keystar casting,
可能我自己冇casting經驗著得太似見工...哈哈~~
佢叫我有信心既時候上去in多次,
重教左我好多野,
講真keystar唔係大公司,
不過相信會係一間好好既model公司^^
已記錄

http://www.fotop.net/joeygioia (http://www.fotop.net/joeygioia)

kiri karman
幼稚園
*

支持度 1
離線

« 回覆文章 #31 於: 30-07-2008, 12:23 am »

我都係好幾間agancy既freelance model, 最深刻既有: 綜藝社群...握我簽兩年約之後唔揾我做job, 又係咪遊說我做com card, 唔做就無job接....so bad!
跟住仲有: apex model, 好地地 , 成個casting 過程都好認真, 點知後尾叫我比$200 upload d 相上佢網既廣告費, 我覺得搞笑d囉, 嘻嘻~
其他如stage , isis, amodel,  曼姿沙華都幾好呀, 雖然有d 人話曼姿沙華唔好, 但...我倒覺得他們好認真呀!, 比起其他真的更用心同認真!good!
已記錄
Wingbie.C
幼稚園
*

支持度 1
離線

« 回覆文章 #32 於: 07-08-2008, 02:29 am »

@@....你地好..
我係呢排因為行行下街俾模探問先會留意下model的問題
佢本身約左我8月6號(尋日)上去佢office試鏡~
but因打風我冇去~佢都冇俾電話我!
其實我都驚驚地佢地係厄人
因為佢一黎就問我有冇5尺6(係銅鑼灣的街道上)
之後佢講左一輪後我問佢有冇卡片~佢又話咁岩冇~but佢show左一張佢同一個model一齊影既相俾我睇
之後我又問佢公司係邊~佢就話係附近~唔知咩專業學院上面~(我又聽唔清楚佢公司叫乜名=_=)
最後佢叫我留電話~同埋問我個陣得唔得閒~我緊係say哂no._.""
依家我都有少少怕佢係厄人個d~因為我自問我身材不太好=﹏=""
大家俾d意見我呢~~~~
已記錄
carmenlaw_320
幼稚園
*

支持度 2
離線

個人網站
« 回覆文章 #33 於: 07-08-2008, 07:20 pm »

講到呃錢~~~我真係唔太想講~~因為呃左唔少~~
我講我既經歷出黎, 大家可以均衡下佢係咪呃我啦~~
marine tsui modelling agency
我影com card 加 上佢既modelling course 比左超過10k (可能佢見我個時有份好工, 而且我又係易呃左d既~~)我上緊佢個course 時已經有hair show 既job casting, 我又因為都幾高所以按到呢個第一個job,然後可能因為我比得多錢(其實佢都有係好多人面前讚過我做得好, 希望佢係因為咁先咁提攜我啦)之後佢攪既, model contest, fashion show....都有我份~~同rosemary一齊做fashion show 我都試過,糧係有出既, 不過真係唔太多..而且佢個人好現實, 你幫到佢佢就會睇你, 幫唔到或有唔滿意佢都唔會比面你~~
最後我同佢係因為金錢既問題反面~不過我到依家都感謝佢教識我好多野, 無論做人定做model~~~

離開佢之後自己唔開心左一輪~~不過後期都有去jamcast, stazpeople casting,
stazpeople 比我感覺好似真係非常全面發展既公司, 咩類型同國際既model都有, 當然係又型又靚架啦~~
之後我同佢地做左一個同一個美國品牌promot既contest..都幾好玩~~

另外有一間細型的....名成日改..改到我都唔記得lu~~
佢搵左我做好多平面既job,不過之後要返工連casting都去唔到~~什至stazpeople既function我都請唔到假幫手~~
所以掉低左一排~~

依家有間bbc , 話攪緊modelling agency 又話岩岩開辦左唱片部有戴思聰教~~~我唔敢講佢地係咪呃人, 不過睇黎暫時唔見有人有job住囉~~
剩係不停sell 人報course, makeup course, 形象course, 唱歌course, model contest~~~咩都有~~都係要錢~~一百幾十既show入場費至幾千既course費都有~~

我現在就冇返工想再pick up modelling 既工作, 希望係度搵到機會啦~~我亦會好好珍惜既~~
ps..不過我唔識放頭相, 用fotop都唔得既~
已記錄

CARMEN LAW
http://www.fotop.net/carmenlaw_320
margaret
版主
博士
*

支持度 771
離線

個人網站
« 回覆文章 #34 於: 09-09-2008, 12:06 pm »

加分 for分享~ Smiley
放頭相~
如果想 link fotop d相,可以咁做^^
http://jkfashionguide.com/bbs/index.php?topic=5414.0

可不可以教我如何加頭像
http://jkfashionguide.com/bbs/index.php?topic=9539.0

good luck
已記錄

popo864
幼稚園
*

支持度 0
離線

« 回覆文章 #35 於: 04-06-2009, 04:37 pm »

我去過Murine Tsui Modeling既casting,呢間公司既規模幾好!
如果想做model,配音,mc呢間既course好有料到架! 可以諗下呢間=]
宜家d人話好多公司都呃人..其實佢地所謂既呃人都係比錢上course and 影相..
如果唔影相唔上course,靠自己既知識就去影硬照行catwalk幫人配音..
你估有冇人用你呢~^^ 所以呢d都唔係呃人既行為..上完course有job接咪有人工囉=}
已記錄
kaiyan
幼稚園
*

支持度 0
離線

« 回覆文章 #36 於: 08-06-2009, 06:46 pm »

其實我都想做model..自己唔算好..
reason係個個都有相俾人欣賞..自己就冇..同13返唔到工..得依個比較好,自己付出過.唔想向家人攞錢。
不過我得13歲半..又驚俾人呃.唔知點好..希望係到知多d大家經驗^^
我想俾我小小資料大家,睇下你地覺得我試唔試好.
高:170 重:53kg 係咪太重呢? 有機會add下我:wongtszyan96_@hotmail.com
已記錄
caceci
幼稚園
*

支持度 0
離線

« 回覆文章 #37 於: 27-06-2009, 02:02 am »

我上過keystar casting:)
上到去, 佢會叫你填資料..同你影幾張相,同問你d問題傾下計咁
如果ok佢會叫你簽約..
唔夠18歲就要daddy/mammy上黎簽.
我都上過黎jk問keystar係咪呃人公司

最後我都簽左約啦.
而家仲影過studio同雜誌相添
同埋哩間公司亦都唔係呃人既=]
唔使擔心=]

不過大家如果發現間公司要你俾錢就要即刻走啦..
因為如果公司真係賞識你係唔會要你俾錢既.. Tongue
已記錄
伊莎貝拉 (標媽)
博士
*

支持度 299
離線

伊莎貝拉 (標媽)

個人網站
« 回覆文章 #38 於: 01-09-2009, 10:45 am »

推番上黎俾大家參考下~ Smiley
已記錄

stephanie_chan
小學生
*

支持度 0
離線

« 回覆文章 #39 於: 12-09-2009, 08:30 pm »

我記得好耐之前我係mtr 個度有分招職個度
有1間叫徐濤演藝製作有限公司
咁我個陣時我就想做model 個時我得14歲到
之後我呀媽帶我上去徐濤演藝製作有限公司
佢果度話要我比$影相因為佢話我之前d相5夠好
so要比$影佢仲話要比$學行catwallk我記得+埋影相d$好似成1萬幾
咁佢話可以比左影相d$先啦咁我媽咪比左影相d$
之後我上網睇下間公司原來至知道佢係騙$ge
咁之後影完相我就無再埋個間公司啦
咁我而家就影住c影先累積經驗先之後至再搵公司面試
希望佢地會簽我
已記錄
頁: 1 [2] 3 |   向上
  列印  

前往: